2009-09-07 09:48:09• hírek • Ferenczi Noémi

Megérkeztek a tankönyvek

Az idén megrendelt tankönyvek 90 százaléka már megérkezett a szatmárnémeti lerakatba, egy részét már szét is osztották az iskoláknak. Egy tankönyv ára 2 és 60 lej között mozog.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által megrendelt tankönyveket nagy részét időben leszállították a kiadók. Az ábécés könyvekre kell még várni néhány napot, de nagy valószínűséggel ezek is időben megérkeznek - tudtuk meg Cziprok Andrástól, oktatásmenedzsmenti szaktanfelügyelőtől. A megérkezett tankönyveket el is kezdték szétosztani az iskoláknak. Cziprok elmondta, az idén elhúzódott kicsit a tankönyvrendelési és kézbesítési procedúra, ugyanis a tanfelügyelőségeknek nagy fejtörést okozott, hogy az erre szánt összegből, mely a tavalyinak csupán a 30 százalékát teszi ki, „mindenre jusson", továbbá a kiadóknak is összesíteniük kellett, hogy melyik tankönyvből mekkora rendelést kell teljesíteniük. Kis mennyiségű tankönyvrendelés esetén a kiadók nem vállalták a munkát.

Az iskolák már tavasszal leadták a rendelést a tankönyvekre. A rendelkezésre álló összeget egy fontossági sorrend alapján osztotta el a tanfelügyelőség. Szatmár megyének összesen 188 ezer lejt utaltak ki idén tankönyvvásárlásra.

Mivel Romániában tíz osztály kötelező, a tizenegy és tizenkettedik osztályosoknak meg kell vásárolniuk a szükséges tankönyveket. Számottevő drágulás nem tapasztalható, a tanügyminisztérium kiadókkal kötött megállapodásának értelmében, a tankönyvek ára 2-60 lej között mozog, a szabadpiacon ennek többszöröséért lehet tankönyvet vásárolni. „Iskolától függ, hogy a tizenegy és tizenkettedik osztályosok mennyit költenek idén tankönyvekre. A tankönyvek ára igen változó és valószínűleg, csak a legszükségesebb könyveket fogják megrendelni, néhányat akár a már végzett osztályoktól is megvásárolhatják"- magyarázta Cziprok.


Néhány napon belül az ábécés könyvek is megérkeznek
Néhány napon belül az ábécés könyvek is megérkeznek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: